Danny's Journal 5
Blijf op de hoogte en volg Danny
05 April 2007 | Laos, Vientiane
We zijn zoals jullie zien weer een landje opgeschoven en bevinden ons nu in Laos. Wat ik van Laos vindt? Dat horen jullie volgende week. Deze week behandelen we Cambodja.
Ik wil voor dat ik begin gelijk iedereen even bedanken die mij op mijn spelfouten gewezen heeft... Ik weet het... schrijven is niet mijn sterkste kant... jullie moeten blij zijn dat ik uberhaupt nog berichten achterlaat:P Heb wel wat beters te doen;) Jullie zijn gewoon stikjalours... en zo hoort het ook!
Dag 28 Phnom Penh - Sihanoukville
De dag begint weer lekker met een goed ontbijd. Vandaag gaan we de laatste dingen in Phnom penh bekijken en deze middag vertrekken we met de Mekong Express Limosin bus naar Sihanoukville.
We laten ons door de lokale motormuis afzetten bij het koningklijk paleis. Vanuit hier lopen we door naar The Independance Monument. Het is nog steeds bloedheet in Phnom Penh. Ondanks dat het pas vroeg in de ochtend is, brandt het zonnetje lekker op m'n hoofd en met 37 graden kan je je welo voorstellen hoe dat voeld.
The independance monument staat op het centrale kruispunt van Phnom Penh en is gebouwd ter ere van de onafhankelijkheid van Cambodja.
Phnom Penh is maar een kleine stad maar toch is er genoeg verkeer.
Ook alle bezienswaardigheden zijn binnen 1 dag te bezoeken en dag is geen straf want Phnom Penh is heet en vergeleken bij de rest van Azie duur.
Het is inmiddels middag en tijd om de bus naar Sihanoukville te nemen. Deze kustplaats is vernoemd naar de oude koning Norodom Sihanouk. Sinds de jaren 40 is Sihanouk de koning van cambodja. Wel met enkele tussenpozen. Zo is hij ondermeer door Polpot van de troon gestoten. Sinds 2004 zit zijn zoon, prins Norodom Sihamoni (ja die balletdanser uit Parijs) op de troon.
De koningklijke familie is zeer geliefd bij de cambodjanen. Sinds 2003 is het pas weer rustig in cambodja en een koningklijke familie geeft ze een gevoel van eenheid.
Onderweg naar Sihanoukville zie je direct de andere rijstijl van de cambodjanen. Ze rijden minder gevaarlijk als Vietnamezen (nog steeds niet top hoor...) en ze nemen minder risico's.
Onderweg zie je ook gelijk dat cambodja een arm land is. Er staan maar weinig fabrieken en de fabrieken die er staan zijn gedoneerd door andere landen. Bij iedere fabriek die gebouwd is met buitenlands geld staat welk land hem heeft gedoneerd. Vooral Frankrijk, Japan en Korea hebben heel veel dollars in Cambodja zitten.
Aangekomen in Sihanoukville snellen de tuktuk en taxi chauffeurtjes weer op ons af. In Phnom Penh verbleven we in hotel Rega, en deze zit ook hier! Daar willen we dus naartoe. Voor de commissie proberen ze ons eerst nog andere hotels aan te smeren, maar wij willen naar Rega!
De kamer is goedkoop en wederom direct aan het strand.
Het is al laat, dus eerst maar even wat eten.
Na het eten nog even snel de mail checken en dan maar lekker naar bed.
Dag 29 Strand, Strand en bedelaars
Vandaag begint met een lekker ontbijdje in het hotel. Daarna? Lekker naar het strand! Het is weer heerlijk weer. Zoals jullie wel snappen wordt ook vandaag voor jullie geen interessante dag. Jullie zitten lekker in de regen te lezen hoe ik op het strand lig te bakken...:D
Tijd om dus maar wat meer over Cambodja te vertellen.
Jullie kennen allemaal mr. Polpot nog wel uit mijn eerdere verhalen... Juist. Die man die samen met de Khmer Rouge een slordige 25 procent van de totale cambodjaanse op gruwelijke wijze afgeslacht heeft.
Overal in het land (en dan vooral in Sihanoukville) zie je mensen zonder handen, benen, armen noem maar op. Al deze mensen bedelen. Voor geld doen ze verder geen moeite. Alleen als we niets geven, dan worden ze kwaad.
Polpot's geschiedenis is op nog 1 hele duidelijke manier te zien.
De cambodjanen zijn (en dat is geen grap) dom. Echt heel erg dom. Polpot heeft iedereen met ook maar enig IQ vermoord n dus hebben alleen de domme mensen zich voord kunnen planten. Hier het resultaat. Om van punt A naat punt B te gaan ben je lang bezig om dit uit te leggen. Geduld is dus een schone zaak.
Terug naar het strand. Het is een graadje of 37 en de zon brand heerlijk. Ook het water zit lekker tegen het kookpunt. Op het strand lopen heel veel kinderen die ons vanalles proberen aan te smeren. Sommige zijn aardig en proberen een gesprekje aan te knopen. Andere zijn bijdehand. Deze gesprekken gaan ongeveer zo:
''You wanna buy bracelet?''
''No''
''Why not?''
''Because i don't want one''
''If you don't want one you can buy two...''
''No... maybe later''
''No later... i come back and than you buy''
Als we ze vervolgens negeren en ze een uur later terug komen, beweren ze ook nog is dat we het beloofd hebben! En sommige gaan dan heel zielig naar je staan kijken. Een heel gemeen spelletje.
's avonds proberen we de bus te boeken naar Siem Reap, om daar naar het wereld beroemde Angkor wat te gaan maar deze bus zat vol. Dat betekend nog een dat op het strand blijven... Danm!
Dag 30 Deze dorp
Nee nee het is geen spel of zinsfout... Deze dorp. Jullie kennen allemaal het lied ''Het dorp'' van Toon hermans. Deze versie is ooit gecovered door Ali Osram. Hij zong het lied ''Deze dorp'' over zijn achterstandsdorp in het prachtige Turkije.
Vandaag gaan we het dorp Sihanoukville maar eens bekijken. Sihanoukville deed me enorm aan het lied denken. Op de markt zie je pas goed hoe een bevolking in elkaar steekt. Het riool loopt onder de markt door, wat als gevolg heeft dat het er enorm stinkt.
Het postkantoor wat we erna nog even opzoeken heeft ook niet veel weg van het postkantoor in nederland. Een vermoeid vrouwtje ligt heerlijk te dutten in een hangmat en zodra ze ons door heeft begint ze langzaam aanstalte te maken om op te staan en ons te helpen. En zo gaat het overal! Het land is super laidback. Opzich is dit heerlijk... maar soms is het ook heel vermoeiend.
Een stukje verder stuiten we op een verkiezingscampagne van de CCP. de Cambodian Peaoples Party. Deze politieke party is de meest populaire party in het land en wordt gerunt door de koninklijke familie Norodom. Ondanks het fijt dat de Cambodjaanse regering zo corrupt is als de linker broekzak van Mao Zedong, schijnen ze heel goed te liggen bij de bevolking. Overal in tuinen en weilanden staan grote propagandaborden en iedereen zwaait, lacht en juigt naar ons.
De rest van de dag vieren we op het strand en 's avonds in een van de vele strandtentjes.
Een drankje... gotan project op de achtergrond... de zee op de voorgrond... heerlijk. Dit is vakantie. Mochten we het nog relaxter willen maken dan kan dat. Voor het politiebureau (een houten hok) wordt ook tijdens openingstijden alle soorten narcotica verkocht. En het mooie is dan nog dat er in Cambodja op het gebruik en het dealen van drugs levenslang of zelfs de doodstraf staat!
Dag 31 Bus in, bus uit
Tijd om naar siem reap te gaan. Na ons bijna verslapen te hebben, hebben we toch nog de bus gehaald.
Op naar Phnom Penh. De chauffeur rijdt lekker door en als ik op z'n kilometerteller kijk, zie ik tot mijn verbazing dat deze niet werkt!
We scheuren allemaal dorpjes door, razen voorbij overstekende koeien, schieten langs duizenden palmbomen. De natuur in Cambodja is mooi en erg verschillend. Op het ene moment zijn er bossen en het andere moment is het hele land droog en dood.
Na 4 uur rijden komen we aan in Phnom Penh, waar we na een hapje eten weer vertrekken.
Dwars door Cambodja. Op de helft van de reis kapt de airco er ineens mee. Leuk! De stop van 15 minuten duurt ineens 1 uur! Een andere bus komt ons weer ophalen, want de airco kan niet gemaakt worden. Door naar Siem Reap.
De weg is niet slecht! Astfalt, soms wat kuilen en hobbels maar in ieder geval geen zandwegen meer.
Als we langs een geparkeerde vrachtwagen rijden, komen er ineens 3 mannen met de broek op de knieen uit de bosjes rennen. De moraal: Schijten in de bosjes trekt beien aan!
Aangekomen in Siem Reap is het inmiddels donker. De taxi en tuk tuk chauffeurtjes komen weer naar ons toegesneld. Een goed hotel. Nou dat weten ze wel. En voor maar liefst 17 dollar! Nee dat is veel te duur. Na veel afdingen hebben we de kamer voor 12 dollar! echt een lachertje. Zelfs een airco!
Snel naar bed, want de volgende morgen vertrekken we vroeg naar Angkor wat.
Dag 32 Angkor!
We staan vandaag om 4 uur op om de zonsopgang in Angkor wat te gaan bekijken.
De entree voor het Angkorcomplex is maar liefst 20 dollar! Dat slaat een behoorlijke hap uit het budget.
Maar ja we wisten het en we willen Angkor heel graag zien.
De eerste stad in het Angkor complex is in het jaar 889 gebouwd.
Met de bouw van de eerste stad is een traditie van 500 jaar tempels en steden bouwen begonnen. Vandaag de dag omvangt het angkorcomplex maar liefst 400 km2 en sprijd zich uit over Cambodja, Laos en Vietnam. Het is het enigste monument in Cambodja wat is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Om half 6 begindt het dan eindelijk lichter te worden. De zon komt op! Zodra de eerste zonnestralen over Cambodja schijnen, beginnen ook alle dieren aan hun dag en dat maakt behoorlijk wat herrie! Het was hier, op wat vleermuizen na helemaal stil. Nu horen we krekels, vogels, apen... noem maar op.
Na de zonsopgang, die ons heel veel mooie foto's opgeleverd heeft, gaan we de tempels bekijken.
De tempels liggen (net als Machu Pichu in Peru) in het oerwoud. Wij lopen op het complex een dag rond, maar om alles te kunnen zien ben je weken bezig. We bezoeken in totaal 6 tempels waronder de jungle temple, Angkor wat, Bayon en Angkor thom.
De jungle temple is de meest indrukwekkende, omdat deze nog helemaal in de staat is waarin ze hem hebben gevonden. Alles is overgroeid. Wortels van bomen groeien over en door demuren van de tempels.
om 1 uur hebben wij de kleine toer afgemaakt, en gaan we terug naar Siem Reap. De stad is, net zoals alle andere steden in Cambodja niet echt bijzonder. Er zijn wat souvenirswinkeltjes en bazaars die, als je goed kan afdingen hele leuke en goedkope souvenirs verkopen.
Morgen willen we door naar Kampong Cham, dus op zoek naar een bus! Dat blijkt nog een hele zoektocht te zijn. Er zijn maar weinig mensen die naar Kampong Cham gaan, dus wordt dit ook niet veel aangeboden. De redern dat wij naar deze plaats gaan, is meer omdat we onderweg zijn naar de grens van Laos. De meeste toeristen doen dit via Thailand maar wij doen het in het noorden omdat we dan de Mekongrivier spectaculair kunnen oversteken! Het enige nadeel van deze grensovergang is, dat deze aan Cambodjaanse zijde wel eens zonder voorafgaand bericht gesloten kan zijn... Hmm
Dag 33 Kampong Cham
Na een lekker broodje pindakaas (jaja... pindakaas!) vertrekken we met de bus naar Kampong Cham. Gisteren hebben we aan een TukTuk chauffeur gevraagd ons naar een typisch Cambodjaans dorp te brengen, maar eenmaal onderweg bleek hij ons niet goed te begrijpen. Ook nu kwam de domheid in deze mensen weer naar boven, want hij bleek geen idee te hebben waar we heen wilden. Het enigste wat we wilden, was een paar foto's maken. Daar kregen we dus niet de kans voor.
Vandaag lukt het wel. De bus stopt, na dat de vrouw naast me de halve bus ondergekotst heeft in een klein dorpje waar we even 10 minuten mogen luchten. Rennen! Foto's!
We rijden nog een stukje door voordat we in Skun worden gedroped. Op zoek naar een taxi! In het hotel vertelden ze ons dat deze taxi ongeveer 3000 riel per persoon kost. Ongeveer 75 dollarcent. De eerste prijs die ze ons aanbieden is maar liefst 4 dollar! Als we weglopen zakt de prijs nog wel iets, maar winst maken door toeristen te veel te laten betalen is hier wel een nationale sport.
We We vinden uiteindelijk een taxi die ons meeneemt voor 4000 riel. 1 dollar.
Aangekomen in Kampong Cham zien we dat hier niet zo veel te beleven valt... Laat ik het anders zeggen:
Aangekomen in Kampong Cham zien we dat er helemaal niets te beleven valt.
Snel de bus doorboeken naar Stoeng Treng, de laatste plaats in Cambodja.
Er is in Kampong Cham 1 bezienswaardigheid en die is er niet eens altijd. Het is een bamboebrug die tijdens het laagwaterseizoen in de Mekong ieder jaar opnieuw gebouwd wordt.
De brug ziet er gammel uit, maar schijn bedriegt! Hij is superstevig!
Na de brug lopen we door naar een soort begraafplaats. De graven zijn mooi, groot en fel gekleurd. Onze motormuis liep mee en probeert ons wat informatie te geven. Helaas ontbreekt het hem aan goed engels. Jammer
Dag 34 Stoeng treng
We verlaten snel het saaie Kampong Cham. Op weg naar Stoeng Treng. Zaols ik vertelde, willen we in Stung Treng de boot boeken naar de grensovergang bij Don Crorlor.
De bus zit helemaal vol. Hij is zelfs overboekt en daar heben ze in Cambodja een handige oplossing voor. Niets extra bus... grotere bus of wat dan ook... Men neme wat plastic stoeltjes formaat kind en planten deze in het gangpad tussen alle kippen en tassen. Mensen kunnen (het liefst met z'n 2) hier dan ook nog zitten. Heerlijk comfotrtabel! Vooral als dan de airco (nummer 2) het begeeft!
In het plaatsje Kratie loopt zo ongeveer heel de bus leeg. Mooi! Ruimte! Ik neem een hele bank voor m'n zelf en ga lekker liggen!
Een paar uut later komen we aan in Stoeng Treng. Een leuk dorpje aan de Mekong. We besluiten om maar snel de boot te boeken. Zoals ik al eerder vermelde, is het laagwaterseizoen in de Mekong rivier.
Dit heeft als gevolg dat de bootreis van een uurtje naar de grens van leuk in levensgevaarlijk veranderd... oeps!
Balen, maar het is niet anders. Dan maar de bus. Heel erg is het ook weer niet, omdat de bus maar 10 dollar kost. De boot daarintegen kost 5 keer zoveel.
Stoeng treng is een leuk dorpje met een marktje, wat winkeltjes en hotels. Maar zoals ieder dorp (en stad) gebeurt er 's avonds geen drol. Terrasje pakken dan maar. Het laagwaterseizoen komt ons nog een keer pesten. Met het lage water ontstaan er in de Mekong heel veel zandbanken. Deze in combinatie met veel, heel veel zon en een keiharde wind zorgen voor.... zandstormen!
Vroeg duiken we dan maar ons bed in... je moet toch wat!
Dit is hem dan helemaal! het verhaal van deze week! Het heeft even geduurd... ik weet het:P Maar wat van ver komt smaakt het best.
Bedankt allemaal weer voor de leuke berichten... blijf ze sturen! vanuit zonnig Laos wens ik julie een fijne pasen!
Sabaidee!
05 April 2007 - 18:21
Nathanael:
Ha wereldreiziger, sorry voor die stomme opmerking van mij over je Nederlands, dat bedoelde ik echt niet verkeerd. Je verhalen zijn geweldig! Ik lees ze met veel plezier,
groeten, Nathanael -
05 April 2007 - 19:30
Richard:
Hallotjes,
Ik heb weer heerlijk van je avontuur kunnen genieten (heb hem uitgeprint om in de trein te lezen). Het is nu al een lang verhaal (ben benieuwd wat het volledige verhaal is), zul je vast een uurtje zoet mee geweest zijn. Wel top dat je er de tijd voor genomen hebt, zo leer ik ook nog iets van de wereld. Kan niks anders zeggen dan ga zo door.
Groeten (ook aan Kayleigh natuurlijk) -
05 April 2007 - 21:40
Anouk:
Hey,
Strontjaloers ben ik natuurlijk. Weer genoten van je verhaal en zal het vervolg in de gaten houden. Blijf genieten!!
Kus -
06 April 2007 - 07:22
Val:
Coucou Danny !
merci pour ta carte du vietnam super ! C'est extra tes photos sont toutes + magiques les unes que les autres, ça change du quotidien ! Continue bien ton voyage c'est génial ! Pleins de souvenirs ! Bisous Val -
06 April 2007 - 07:42
Oma Kuiper:
geweldig allemaal zeg wat jullie meemaken.heb je hier geen idee van dat het er zo aan toe gaat daar nog veel reis plezier x -
06 April 2007 - 09:23
Paul:
Leuke verhalen weer. Volgens mij krijgen jullie een enorme cultuurshock als jullie weer terug zijn. Maar voorlopig is het nog niet zover! Geniet er nog maar van.
Paul -
06 April 2007 - 13:50
Yvette:
Hoi
Nou ben benieuwd naar het vervolg van je verhaal, het is altijd weer leuk om van jullie allebei verschillende verhalen te lezen.
Veel plezier in Laos!! -
08 April 2007 - 18:53
Petra:
Gelukkig heb ik niets over je taalfouten geschreven.......juf Petra!!
Dikke kus van ons en je gaat aftellen.